Pierwsza recenzja OFP: DR

Miejsce do przeglądania oraz komentowania wszystkich newsów

Pierwsza recenzja OFP: DR

Post przez Red » 18 Wrz 2009, 19:06

Dzisiaj opublikowana została w końcu pierwsza na świecie recenzja gry Operation Flashpoint: Dragon Rising. Czasopismo, które doznało zaszczytu jej napisania, to bardzo popularny i największy w krajach Beneluksu holenderski magazyn o grach Power Unlimited. Autorzy recenzji przyznali grze 90 punktów (na 100 możliwych) z wyróżnieniem. Oto podsumowanie głównej części artykułu:

Image Image Image

W przeciwieństwie do pojawiających się gdzieniegdzie spekulacji, OFP: DR nie ma nic wspólnego z grami typu Call of Duty, Rainbow Six czy Killzone. Ta gra nie jest dla mięczaków; wymaga od graczy naprawdę sporo, jednak satysfakcja ze zwycięstwa jest wystarczającą rekompensatą.

Gra na każdym kroku stawia gracza przed jakimś wyborem. Przykładów jest wiele: czy zaatakować wioskę z lewej, czy prawej strony, a może od północy lub południa; czy lepiej wybrać snajperkę, czy może karabin maszynowy; czy wybrać ostrzał artyleryjski, czy moździerzowy; jaką formację powinna przyjąć drużyna; jaką amunicję wybrać do swojej broni... to tylko garstka możliwych sytuacji. Często na dokonanie wyboru gracz będzie miał tylko krótką chwilę.

Głównym przeciwnikiem w grze są Chiny. Przejęły one wyspę Skira, ze względu na jej bogate złoża ropy. Uważają one, wbrew opinii Rosji, że od zawsze były jej prawnym właścicielem. Gracz wciela się w żołnierza USA, które jako światowa potęga pilnująca porządku musiały zareagować. Sama wyspa jest naprawdę duża i niebezpieczna. Nie ma tu zamkniętych bitewek ani żadnych niewidzialnych ścian. Gracz ma pełną swobodę wyboru, jednak nie każda podejmowana przez niego decyzja musi być słuszna. Można wejść na wzniesienie, skąd będzie się miało dobry widok na okolicę, jednak dłuższe przebywanie w tym miejscu skutkuje większym prawdpodobieństwem, że wróg nas dopadnie. Ważną rzeczą jest więc szybkie i sprawne poruszanie się oraz zajmowanie strategicznych pozycji na polu bitwy. Współpraca w drużynie oraz rozpoznanie terenu przed atakiem też nie mogą być traktowane jako drugorzędna sprawa. Często na przykład sam gracz nie będzie mógł szybko dostrzec wroga z powodu jego dobrego kamuflażu. Żaden z wrogich żołnierzy nie będzie także szarżował bezpośrednio na gracza, tylko będzie zachowywał się jak prawdziwie godny przeciwnik sterowany przez świetne AI.

Gra sprawuje się świetnie zarówno na PC, jak i Xbox 360 oraz PlayStation 3. Doznania z niej płynące, atmosfera oraz napięcie są identyczne na obydwu platformach. Wersja na komputery prezentuje się jednak lepiej od strony graficznej oraz posiada znacznie łatwiejsze i lepiej rozplanowane sterowanie, podczas gdy konsole Microsoftu i Sony borykają się z trochę trudniejszym do opanowania systemem wydawania rozkazów. Nie jest to jednak poważnym problemem, ponieważ już po kilku chwilach grania można to łatwo ogarnąć. Jest to niezbędne do przeżycia na wirtualnym polu bitwy.

Jedną z najlepszych rzeczy w OFP: DR jest bez wątpienia sztuczna inteligencja. Twoi kompani (określeni w recenzji mianem inteligentnych i przekonywujących) często pierwsi zauważą wroga. Ci drudzy jednak nie są gorsi i też potrafią mocno uprzykrzyć życie twojej drużynie. Sposób, w który walczysz i wydajesz rozkazy, nie pozostaje obojętny wobec morale podwładnych. Jeden z recenzentów postanowił raz zaatakować w stylu rambo, co spowodowało dotkliwe straty i obrażenia w jego grupie. Poźniej, przy następnej podobnej sytuacji, jeden z jej członków po prostu zrezygnował z wykonywania rozkazów. Morale występuje także po stronie przeciwnika.

Wraz z przechodzeniem kampanii, napięcie i skala walk wzrastają. Bitwy będą się toczyć z wykorzystaniem coraz wiekszej ilości pojazdów, jednak walka piechoty nadal będzie na pierwszym planie. Podczas wykonywania zadań, będzie można obserwować toczące się w oddali potyczki na lądzie, jak i w powietrzu. Uczucie uczestniczenia w prawdziwej wojnie jest naprawdę mocne. Podwyższona adrenalina i pot często będą towarzyszyć przy graniu w tę grę. Codemasters zdecydowanie osiągnął to, na co wszyscy czekali.

Image Image Image

W końcowym podsumowaniu recenzji autorzy przyznali, że Codemasters dotrzymał słowa i dobrze wykorzystał czas na stworzenie odpowiedniego balansu pomiędzy hardcorowym symulatorem wojennym a intensywną akcją i emocjonującymi momentami. Ogólnie ocenili grę jako świetną i wystawili wspomnianą notę 9/10.
Awatar użytkownika
Red
Administrator
Administrator

Miejscowość: Zielona Góra

Re: Pierwsza recenzja OFP: DR

Post przez Rokuto » 18 Wrz 2009, 19:16

Dzię-ku-je-my! Recenzja napawa optymizmem. Mam nadzieję, że pisali prawdę i tylko prawdę.
Awatar użytkownika
Rokuto
Porucznik
Porucznik

Miejscowość: Wieprz

Post przez Matix1317 » 18 Wrz 2009, 19:21

Miodzio ;)
Awatar użytkownika
Matix1317
Porucznik
Porucznik

Post przez johny2009 » 18 Wrz 2009, 19:57

Recka ok, poza tym że nie ma opisanych wad/minusów. Nie żebym się podniecał dychą, ale wyraźnie napisali że OFP:DR jest "świetną grą".
Awatar użytkownika
johny2009
Kapitan
Kapitan

Miejscowość: Gdańsk

Post przez Red » 18 Wrz 2009, 20:02

Zbytnio nie wyszczególnili konkretów, ale z tego co udało się wyłapać to:

+ Możliwość dojścia w praktycznie każde miejsce na wyspie podczas wykonywania misji
+ Realistycznie zachowująca się broń, konieczność brania pod uwagę wiatru i odległości przy celowaniu
+ Obrażenia mają wpływ na celność i szybkość poruszania się
+ Dobre efekty, jak wstrząsy/rozmazanie ekranu

- Dość mało pojazdów
Awatar użytkownika
Red
Administrator
Administrator

Post przez Quinti » 18 Wrz 2009, 20:06

I teraz powiem: A NIE MÓWIŁEM?? Tyle broniłem tej gry gdy wszyscy narzekali, tyle razy mówiłem że panowie z CM dadzą nam dobrą i ( w miarę możliwości) realistyczną grę. Cieszę się że nie byłem w błędzie :D .
Awatar użytkownika
Quinti
Porucznik
Porucznik

Post przez Maćko » 18 Wrz 2009, 20:19

Rotfl :E Nie chce mi się tego komentować :lol:

9/10? Chyba tylko dlatego że to exclusive i warunek od CM "must be 8/10 or higher"...
Ja czekam na jakąś wiarygodną reckę z Eurogamer'a albo IGN.
Awatar użytkownika
Maćko
Major
Major

Miejscowość: Radom

Post przez Bronex94 » 18 Wrz 2009, 20:21

Mało pojazdów ? Z tego co pamiętam jest ich chyba 50 a broni 70 czy na odwrót - nie pamiętam.
Bronex94
Sierżant
Sierżant

Post przez Red » 18 Wrz 2009, 20:23

Bronex94 napisał(a):Mało pojazdów ? Z tego co pamiętam jest ich chyba 50 a broni 70 czy na odwrót - nie pamiętam.

Stare info... Pojazdów jest 28, a broni coś ponad 60, o ile dobrze pamiętam.
Awatar użytkownika
Red
Administrator
Administrator

Post przez Quinti » 18 Wrz 2009, 20:26

Maćko napisał(a):Rotfl :E Nie chce mi się tego komentować :lol:

9/10? Chyba tylko dlatego że to exclusive i warunek od CM "must be 8/10 or higher"...
Ja czekam na jakąś wiarygodną reckę z Eurogamer'a albo IGN.

"Always look for the bright side of the life" Czemu jesteś taki wrogo nastawiony? xD
Awatar użytkownika
Quinti
Porucznik
Porucznik

Post przez Maćko » 18 Wrz 2009, 20:28

Quinti napisał(a):"Always look for the bright side of the life" Czemu jesteś taki wrogo nastawiony? xD

Nie wiem, życie tak mnie nakierowało :mrgreen:

Nie róbmy offtopu :P

EDIT:

M21 na screenach nie wygląda jak M21 :roll: Powiem wręcz że wygląda tragicznie.
Ostatnio edytowany przez Maćko, 18 Wrz 2009, 20:31, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Maćko
Major
Major

Miejscowość: Radom

Post przez Quinti » 18 Wrz 2009, 20:31

Przeczytałem recenzję po angielsku i tam był tam jeszcze drugi post od recenzji True/False ogólnie jestem pozytywnie zaskoczony.
Awatar użytkownika
Quinti
Porucznik
Porucznik

Post przez SaS TrooP » 18 Wrz 2009, 20:45

Tzn. bardziej jak M14 i to z okresu Namu, ale tak się dzisiaj stylizuje broń w grach.
SaS TrooP
Porucznik
Porucznik

Post przez kuba9519 » 18 Wrz 2009, 21:18

"USA, które jako światowa potęga pilnująca porządku" Hahaha! :lol:. Ale fantazje :P .
Awatar użytkownika
kuba9519
Porucznik
Porucznik

Post przez hotfart » 18 Wrz 2009, 21:46

E, dobrze jest. Nie będę marudził, bo widać, że gra musiała się im udać.
Fajnie na screenach widać celowniki laserowe (jak jest noktowizor założony) zupełnie jak w generation kill.
Awatar użytkownika
hotfart
Porucznik
Porucznik

Miejscowość: Szczecin

Następna

Powróć do Archiwum newsów

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

© 2007-2010 OFP2.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone
Wszelkie znaki towarowe, loga oraz nazwy użyte na tej stronie są własnością ich prawnych właścicieli.
Kopiowanie i/lub rozpowszechnianie zamieszczonych na tej stronie artykułów w części lub całości bez uprzedniej zgody właściciela jest zabronione.

Strona główna | O serwisie | Forum dyskusyjne | Kontakt